Πέμπτη 26 Μαρτίου 2020

Εικαστικά!! Η Αφηρημένη Τέχνη του Καντίνσκι!!


Εικαστικά


Η ΑΦΗΡΗΜΕΝΗ ΤΕΧΝΗ ΤΟΥ ΚΑΝΤΙΝΣΚΙ





Αγαπημένα μου πρωτάκια! Τι κάνετε, πως τα περνάτε; 
Ελπίζω να είστε όλοι καλά και να δημιουργείτε όμορφες είκονες για τους αγαπημένους σας αυτές τις δύσκολες ώρες.😍


Ξεκινάμε το μάθημα μας με ένα πολύ όμορφο βιντεάκι στον κόσμο του Βασίλι Καντίνσκι...




               Wassily Kandinsky - The creator,   https://www.youtube.com/watch?v=43YsRHdxIq4



Πάμε να δούμε λοιπόν με απλά λόγια ποιός είναι αυτός ο καλλιτέχνης που ζωγραφίζει κύκλους και σχήματα σαν να βλέπει μικρά πραγματάκια μέσα από ένα μικροσκόπιο, ναι καλά ακούσατε μικροσκόπιο! Ο ζωγράφος αυτός δημιουργούσε αυτούς τους πίνακες από εικόνες που μπορεί να παρατηρήσει κάποιος μέσα από ένα μικροσκόπιο! Από εικόνες κυττάρων δηλαδή ζωντανών οργανισμών (ζωάκια) η φυτών η και ακόμα πολύ μικρών κόκκων άμμου η πετρωμάτων!







Μικρόκοσμοι 1, έργο του Καντίνσκι, 1922





Οι 20 καλύτερες φωτογραφίες της χρονιάς από μικροσκόπιο (19)

Κολάζ κυττάρων θηλαστικών 
με χρώση διαφόρων πρωτεΐνών και οργανιδίων, σε ένα στεφάνι 




Αποτέλεσμα εικόνας για best photos seen through microscope

κύτταρα κάτω από το μικροσκόπιο




Η πρώτη εικόνα είναι από ένα από τα σχέδια του καλλιτέχνη και οι επόμενες δυο από φωτογραφίες κυττάρων σε ειδικά εργαστήρια Βιολογίας. Η βιολογία είναι επιστήμη που μελετάει τη ζωή και τους ζωντανούς οργανισμούς όπως είναι το σώμα μας! Φανταστείτε δηλαδή ότι όλα αυτά τα σχήματα και τα χρώματα βρίσκονται μέσα στο σώμα μας και καθώς μπλέκονται μεταξύ τους μας βοηθούν να κουνάμε τα χεράκια μας, να βλέπουμε η ακόμα και να τραγουδάμε!!



Είναι πολύ σημαντικό να σας θυμίσω σ'αυτό το σημείο ότι αυτές οι εικόνες ονομάζονται αφηρημένες αλλά το αφηρημένο δεν είναι μουτζούρα αλλά μια πιο απλή εικόνα ενός συγκεκριμένου πράγματος όπως για παράδειγμα το emoji είναι μια πλούστερη εικόνα και έκφραση ενός προσώπου η ενός συναισθήματος χωρίς πολλές λεπτομέρειες όπως μαλλιά, αυτιά η μύτη...


Αποτέλεσμα εικόνας για emoji

emoji-απεικόνιση προσώπου, συναισθήματος




Λίγα λόγια όμως για τον καλλιτέχνη. Ο Ρώσος αυτός ζωγράφος λοιπόν γεννήθηκε στη Μόσχα στις 4 Δεκεμβρίου 1866, σπούδασε ζωγραφική στην σχολή Καλών Τεχνών του Μονάχου στην Γερμανία και θεωρείται από τους σημαντικότερους καλλιτέχνες του 20ού αιώνα και ένας από τους πρωτοπόρους της αποκαλούμενης αφηρημένης τέχνης. Ο Καντίνσκι επίσης αγαπούσε πολύ την μουσική και όσο κι αν ακουστεί περίεργο είχε σπουδάσει δικηγόρος όταν αποφάσισε τελικά ν'ασχοληθεί εξ'ολοκλήρου με την τέχνη.


Vassily-Kandinsky.jpeg

Βασίλι Καντίνσκι


Για τον Καντίνσκι, το αφηρημένο σημαίνει «καθαρή ζωγραφική»,  μία ανάμειξη χρώματος και φόρμας όπου το καθένα υπάρχει ξεχωριστά αλλά και μαζί, σε μία κοινή ζωή που ονομάζεται εικόνα.

Την επόμενη φορά λοιπόν που θα αναρωτιέστε τι είναι αφηρημένη τέχνη και αν αυτά τα απλά σχήματα και χρώματα που ζωγραφίζετε μόνοι σας είναι μουτζούρες η παιχνίδια της φαντασίας σας θα θυμάστε αυτόν τον μεγάλο ζωγράφο που βασικά μας δίδαξε ότι η ζωγραφική και η τέχνη βρίσκεται μεταφορικά και κυριολεκτικά μέσα στα ίδια τα κύτταρα του σώματός μας και της ύπαρξης μας γενικότερα.


Περιμένω με αγωνία να δω τις ζωγραφιές σας από αυτο το μάθημα και παραθέτω την διεύθυνση gmail όπου μπορούν οι γονείς σας αν θέλουν να μου τις στείλουν για να τις δούμε μαζί και να τις σχολιάσουμε εδώ η στη σχολική μας αίθουσα.

e-mail: falassarnablue@gmail.com





Παραπομπές για περεταίρω έρευνα για τους γονείς αν το επιθυμούν:



https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%92%CE%B1%CF%83%CE%AF%CE%BB%CE%B9_%CE%9A%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%AF%CE%BD%CF%83%CE%BA%CE%B9

https://gr.pinterest.com/pin/126382333276929157/                                                     

https://www.futura-sciences.com/sciences/photos/photographe-nikon-small-world-meilleur-microscopie-694/culture-silence-cellules-poussent-4752/



Να είστε όλοι καλά και να προσέχετε ο ένας τον άλλον.💖


Ευαγγελία Βολακάκη, Εικαστικός.

 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου